2010. június 20., vasárnap

Tejfölös eper

Nemrég ismerkedtem meg egy hétvégi baráti kerti rendezvényen a tejfölös eper intézményével. Nálunk gyermekkoromban kimaradt, bár mint azóta hallottam, sok helyen sztenderd finomság volt. Mindent tud, amit az én ízlésem szerint egy desszertnek tudnia kell - édes, krémes, a friss gyümölcs roppanós. Ennek megfelelően alapváltozata természetesen nem szűkölködik energiatartalomban sem. Energiaszegény változata a joghurtos eper illetve a diabetikus joghurtos eper. Pillanatok alatt elkészül, negyed óra hűtés-összeérés után fogyasztható. Eper szezonban kötelező, vendégfogadónak kiváló, felnőttek, gyermekek szívesen fogyasztják (aztán győzzük leszoktatni őket róla :)). Kisgyermekeknek két éves kor alatt az eper apró magvainak allergén tulajdonsága miatt nem ajánlott.

Az epret folyó vízben megmossuk, kicsumázzuk, negyedekbe vágjuk. Egy tálban összekeverjük a tejföllel, cukorral. Fogyasztás előtt hűtőben legalább negyed órát pihentetjük. Tápanyagtartalom két változatban - 20% ill. 12%-os zsírtartalmú tejföllel:

Hozzávalók 
(4 adag)
Mennyiség
Energia 
(kcal)
Fehérje 
(g)
Zsír 
(g)
Szénhidrát 
(g)
eper
600 g
210
5,4
0
43,8
tejföl (20%)
200 g
432
6,6
40
7,8
kristálycukor
20 g
80
0
0
20
Összesen
722
12
40
71,6
1 adag
180,5
3
10
17,9


Hozzávalók 
(4 adag)
Mennyiség
Energia 
(kcal)
Fehérje 
(g)
Zsír 
(g)
Szénhidrát 
(g)
eper
600 g
210
5,4
0
43,8
tejföl (12%)
200 g
284
6,8
24
8
kristálycukor
20 g
80
0
0
20
Összesen
574
12,2
24
71,8
1 adag
143,5
3,05
6
17,95


Fénykép készült, de nagyfiam letöltés előtt letörölte a gépről. :) Ennek ellenére szerintem könnyen  elképzelhető a végeredmény. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése