2010. június 21., hétfő

Paradicsomos, korianderes marhatokány

Gondolom mindenkinek van kedvenc húsfajtája - az enyém egyértelműen a marha. Sütve, főzve, párolva, mindenhogyan. A marhahús sajátosan erőteljes íze, a belőle kioldódó extraktív anyagoknak köszönhetően megjelenik a főzőlében - pl. levesekben - ill. a párolólében - azaz a "szaft"-ban. Ebben az ételben a hagyományosabb magyar fűszerezéstől szerettem volna kicsit  elszakadni - így került elő a koriander és a római kömény, melyek jól illettek a paradicsomszószhoz (bár őszintén szólva a paradicsomszósz hozzáadása előtt is nagyon jó illata, íze volt már).
A koriandernek felhasználhatjuk egész magját, vagy a magját őrölve, illetve levelét, amely külsőre a petrezselyemhez hasonló, de sokkal aromásabb ízű fűszer, én nagyon szeretem. Közelről Taipeiben ismerkedtünk meg, ahova szerencsés módon munkahelyi kiküldetéssel kerültem sok évvel ezelőtt. Volt ott egy magyar fiú, aki koordinált minket, elvitt minket igazi helyi kajáldákba. Ezekben égett belém a koriander levél íze. Amit persze elsőre ki nem állhattam. Aztán viszont nagyon megszerettem, mindig a taipei konyhák jutnak róla az eszembe. 
Sajnos kiskertemben még nem sikerült termeszteni (de nem adom fel!), frissen fűszerboltokban ill. kertészetekben, szuper-/hipermarketekben lehet kapni.
A római kömény pont úgy néz ki, mint a kömény. :) Íze, aromája kicsit borsosabb, erősebb, mint a magyar konyhában használt köménymagé. Magként ill. őrölve kapható.

Jelen esetben a húst - ezúttal marhacombot - tokányra, azaz 3-5 cm hosszú “csíkokra” vágom. Érdemes készítés előtt min. 24 órára bepácolni, de nem kötelező. Nekem most pl. pont úgy jött ki a lépés, hogy nem akadt idő a pácolásra, így is puhára párolódott a hús. Ha van idő a pácolásra, akkor a csíkokra vágott húshoz mustárt adok, karikára vagy félfőre (félkarikára) vágott vöröshagymát, őrölt koriandert és olajat. Sót nem teszek a pácba, mert akkor kiereszti a hús a levét. Lefedve be a hűtőbe. 

Pácolás nélkül az alábbi módon készítettem el. A koriander magot és a római kömény magot szárazon 1-2 percig pirítom egy teflon lábasban. Ekkor intenzívebben oldódnak ki belőlük az illóolajak, jó illat tölti meg a konyhát.
Ezt követően hozzáöntöm az olajat, majd a tokányra vágott marhahúst, amit előzőleg mustárral összekevertem. Az olajban a húst barnulásig pirítom. Sózom, hozzáaadom a karikára vagy félfőre vágott vöröshagymát és őrölt korianderrel ízesítem. Fedő alatt, mindig egy kis vizet/marhahús alaplét hozzáöntve - kis lángon - félig puhára párolom. Ekkor hozzáadom a paradicsomkonzervet - nem sűrített paradicsomot, hanem a darabos, hígabb verziót -, szükség esetén továbbra is kevés vízzel/hús alaplével készre párolom. Párolt rizzsel tálalom, szezonban, ha hozzájutok, tálaláskor friss koriander levéllel megszórom.


Hozzávalók 
(4 adag)
Mennyiség
Energia 
(kcal)
Fehérje 
(g)
Zsír 
(g)
Szénhidrát 
(g)
marhahús (jelen esetben comb)
500 g
1245
85
95
3
vöröshagyma
80 g
32
0,96
0
6,64
étolaj
15 g
139,2
0
15
0
paradicsomkonzerv
300 g
260
3
0,3
9
mustár
+
-
-
-
-
+
-
-
-
-
koriander mag
+
-
-
-
-
őrölt koriander
+
-
-
-
-
római kömény
+
-
-
-
-
Összesen

1676,2
88,96
110,3
18,64
1 adag

419
22,24
28,2
4,66



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése